В началото на месеца от Световната здравна организация излязоха с предупреждението,

...
В началото на месеца от Световната здравна организация излязоха с предупреждението,
Коментари Харесай

Колко аспартам води до рак

В началото на месеца от Световната здравна организация излязоха с предизвестието, че синтетичният подсладител аспартам, който се среща в много продукти на пазара, е евентуално канцерогенен. Сега към този момент знаем и какви са количествата, при които този резултат се отключва.
 Синтетичният подсладител аспартам е евентуално канцерогенен - СЗО с ново предизвестие
Посладителят, който е евентуално канцерогенен

А е съвсем на всички места

Диетичните безалкохолни питиета без захар са все по-предпочитани в последните години. Според данните на СЗО, тяхната консумация е безвредна, тъй като би трябвало да изпием в действителност доста, с цел да бъде посладителят причина за развиване на. Затова и той попада в категория 2В - с " лимитирани и неубедителни доказателства ".

Дозата, която не покачва риска от онкологични болести, е до 40 мг на кг телесно тегло дневно. Така човек, който тежи 70 кг., би трябвало да изпие 14 кенчета диетична кола за един ден, тъй като всяко от тях съдържа по приблизително 200 мг от подсладителя.
 Снимка 626302

Това несъмнено е огромно количество, само че при децата обстановката е малко по-различна. За едно дете, което тежи 20 кг, безвредната доза е две-три кенчета. Учените обаче предизвестяват, че и тя не е изцяло безвредна и е по-добре потреблението на сходни артикули да се заобикаля изцяло от подрастващите.

Трябва да обърнем внимание и на обстоятелството, че аспартам се съдържа освен в безалкохолните питиета. Понякога се прибавя в състава на дъвки без захар, йогурти, паста за зъби и даже сироп за кашлица. И в случай че одобряваме и някой от тези артикули, дневната доза от подсладителя се покачва.
 Снимка 618562

Въпреки това от Световната здравна организация не насочиха рекомендации към производителите, които употребяват аспартам, а молят по-скоро към смяна на метода на живот и потребителските привички, предава Daily Mail.
 Защо оралният секс покачва риска от рак на гърлото
Защо оралният секс покачва риска от рак на гърлото

И каква е връзката с човешкия папилома вирус

В новия си отчет СЗО показва още близо 100 продукта и храни, които се вписват в същата рубрика като аспартама с " евентуално канцерогенен " риск. Сред тях е алое верата, тъй като проучване измежду хора, приемали две години вода с алое, демонстрира завишен риск от рак на дебелото черво. Традиционните корейски туршии пък водят до по-голям късмет за рак на стомаха и хранопровода.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР